Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Jojoba (wymawiane : chochoba lub żożoba)

Wosk, choć powszechnie spotyka się nazwę „olejek jojoba”, prawdopodobnie dlatego, że w temperaturze pokojowej jest ciekły.

Od dość dawna należy do moich ulubionych kosmetyków, ale dopiero ostatnio zaczęłam go dodawać do mydeł i z tej okazji przedstawiam poniżej trochę informacji na jego temat Uśmiech

 

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Szałwia i pokrzywa - nadzwyczajne działanie, "zwyczajnych" ziółek

Ostatnio  dociera do mnie coraz więcej zapytań o mydła odpowiednie dla przetłuszczających się włosów.  W odpowiedzi na nie w ofercie pojawiło się mydło szałwiowe. Mydło zrobione głównie z oleju szałwiowo-pokrzywowego. Przyglądając się uważnie można w nim także zauważyć okruszki  liści szałwi i pokrzywy. 
Zrobiłam je pod wpływem informacji o nadzwyczajnym działaniu tych ziół na skórę, a zwłaszcza na włosy. Trzeba przyznać, że sporo osób je używa (łącznie ze mną), zapasy szybko znikają, a do jego zrobienia potrzebny jest wyciąg olejowy z ziół (olej szałwiowo-pokrzywowy). Sporządzanie wyciągu jest czasochłonne, ale w czasie macerowania olej nabiera pięknego, zielonego koloru i ziołowego zapachu.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Alkanna tinctoria, Alkanna barwierska czyli ciąg dalszy informacji na temat surowców, z których korzystamy.
Ostatnio sporo czasu poświęcam ziołom. W dodatku interesują mnie w szczególnym kontekście, który być może zainteresuje także Was smile

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Z zasady staram się nie zamieszczać moich opinii na temat  produktów kosmetycznych  konkretnych producentów i rzadko o nich piszę. Tym razem "przyglądam się" konkretnym produktom wyłącznie po to by przedstawić różnice, które  moim zdaniem są istotne.  Staram się podawać fakty i opinie osób kompetentnych - ocenę pozostawiam Wam Uśmiech   

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Czerwony olej palmowy

Elaeis Guineensis  Oil - ceniony jako składnik diety i  kosmetyk w krajach naturalnego występowania (największe  plantacje są w Malezji).

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Thymus vulgaris, TYMIANEK.

Jedno z moich ulubionych ziół. Od wielu lat rośnie latem na moim balkonie. Drobne, zielone listki o niezwykle intensywnym zapachu, który najczęściej kojarzymy z pieczonym kurczakiem lub tostami.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

W związku z uzupełnieniem oferty sklepiku o mydło kokosowe, zrobione wyłącznie z oleju kokosowego (i oczywiście wodorotlenku),  załączam kilka informacji o własnościach tegoż oleju. 

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przeciwutleniacze

Czym są przeciwutleniacze (antyoksydanty) ?
Powszechnie znana definicja stwierdza, że są to związki chemiczne, które przeciwdziałają utlenianiu, zarówno likwidując rodniki jak i zapobiegając ich powstawaniu.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Niniejszy artykuł  kończy serię.  Tym razem, moim zdaniem najbardziej zaskakujące  "surowce naturalne".  Przyznaję, że teraz  wyrażenie "naturalny kosmetyk" nabrało dla mnie nowego wydźwięku

Cykl "zamykam", ale oczywiście, jak tylko usłyszę o czymś dostatecznie "interesującym" to zamieszczę uzupełnienie, a jest to  wielce prawdopodobne jako, że w "przemyśle służącym ludzkiej próżności" wszystko jest możliweNiezdecydowanie

 

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Ciąg dalszy niezwykłych surowców kosmetycznych. Tym razem dwie substancje cenione przez producentów perfum.

 

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Niezwykłe, naturalne składniki kosmetyków część 2.

Zaprezentowałam ostatnio naturalny surowiec kosmetyków ( i nie tylko) tj. koszenilę, na marginesie - zupełnie sympatyczny żuczek. W odpowiedzi dostałam maila, że "niepotrzebnie wydziwiam, ponieważ są dużo bardziej niezwykłe składniki kosmetyków, wystarczy się trochę rozejrzeć". Swoją drogą - to niezbyt ładnie pobudzić ciekawość nie podając żadnej wskazówki. 
Po "rozejrzeniu się" doszłam do wniosku, że faktycznie - nawet nie wyobrażałam sobie jak bardzo niezwykłe mogą być naturalne składniki kosmetyków.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Niniejszy artykuł to pierwsza część serii o niezwykłych (naturalnych) składnikach kosmetyków. Zaskakujące, ale tym bardziej warto je poznać.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj dalsze informacje o surowcach wykorzystywanych w naszej mydlarni. Tym razem opowiem o  oleju ze słodkich migdałów.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Aktywny węgiel drzewny należy do najbardziej niezwykłych substancji jakie występują na Ziemi.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Masło shea / karite - kosmetyk uniwersalny
Wielokrotnie spotkałam się ze stwierdzeniem, że gdyby trzeba było wybrać tylko jeden, jedyny środek kosmetyczny to z całą pewnością większość osób wybrałaby masło shea.

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kosmetyka to "sztuka upiększania, pielęgnowania ciała i włosów, a także stosowanie środków i zabiegów mających na celu pielęgnowanie ciała i włosów lub podkreślenie urody"  (słownik języka polskiego pwn)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj chcę podać kilka informacji na temat  współczesnych metod wytwarzania mydeł naturalnych, a w szczególności metody stosowanej przeze mnie.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

O Sapo Kalinus, czyli o potasowym mydle z oleju lnianego   pisałam już dawno, ale dopiero teraz  oficjalnie wchodzi do naszej oferty.

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

najwyższy czas dokończyć opowiadanie nowożytnej historii mydłaUśmiech

Jak wspominałam w poprzednich odcinkach – przełomowym dla mydlarstwa był wiek XIX – LeBlanc i Salvay opracowali metodę produkcji taniego, doskonałej jakości wodorotlenku sodu, a Chevreul wyjaśnił budowę tłuszczów i naukowe podstawy procesu zmydlania.

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

historia mydła -  ciąg dalszy

Na czym skończyliśmy ?  No tak.  Rzym, I wiek naszej ery, Pliniusz Starszy.