Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Jojoba (wymawiane : chochoba lub żożoba)

Wosk, choć powszechnie spotyka się nazwę „olejek jojoba”, prawdopodobnie dlatego, że w temperaturze pokojowej jest ciekły.

Od dość dawna należy do moich ulubionych kosmetyków, ale dopiero ostatnio zaczęłam go dodawać do mydeł i z tej okazji przedstawiam poniżej trochę informacji na jego temat Uśmiech

 

cyt. wiki :  

Olej jojoba – ciekły wosk o złoto-żółtym zabarwieniu, otrzymywany z wycisku nasion krzewu jojoba (Simmondsia Chinensis).
Pochodzenie : Meksyk
Skład : zawiera głównie palmitynian cetylu (o bardzo cennych własnościach natłuszczających i odżywczych, zbliżonych do oleju wielorybiego), skwalen (który występuje w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry, chroniący przed utratą wody), alkohole alifatyczne, fitosterole, bogaty w witaminę F
Zastosowanie : stosuje się głównie w przemyśle kosmetycznym. Doskonale wchłaniany przez skórę, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego, co w efekcie zapobiega wysuszaniu skóry. Stosowany przy każdym typie skóry, a szczególnie polecany przy zapaleniach, łupieżu, poparzeniu słonecznym i trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów (pojawiających się np. w czasie ciąży). Z racji tego, że nie tworzy filmu na powierzchni skóry, lecz w nią wnika, jest również wykorzystywany jako składnik przeciwzmarszczkowy. Wosk jojoba częściowo chroni przed promieniowaniem UV (SPF 4)


Woski są grupą substancji naturalnych, które są często wykorzystywane w produktach kosmetycznych.
Od olejów różnią się właściwościami, a w efekcie także działaniem - z reguły są twardsze, mniej tłuste i bardziej odporne na działanie wilgoci, utlenianie się i drobnoustroje.
Ogólnie, nie wnikając w szczegóły wyróżniamy następujące rodzaje wosków :

Woski pochodzenia zwierzęcego :
  • wosk pszczeli (zdjęcie obok)
  • lanolina (łuszczopot pokrywający owczą wełnę),
  • spermacet (olbrot -półpłynna substancja występująca w głowie kaszalota )
  • wosk trupi (masa tłuszczowata, która się tworzy w zwłokach, leżących w wilgotnej ziemi lub we wodzie)
Woski pochodzenia roślinnego
  • olej jojoba
  • carnauba
  • candelilla
Woski mikrokrystaliczne
  • montanowy
  • cerezyna
Woski mineralne i syntetyczne
  • wosk ziemny
  • parafina

Funkcje biologiczne
Woski w organizmach żywych spełniają rolę ochronną, powlekają cienką warstwą pióra, liście, owoce; w skórze zwierząt wpływają na jej elastyczność, hydrofobowość (chronią przed zmoczeniem) i chronią przed wnikaniem drobnoustrojów.


Wracając do wosku jojoba (zdjęcie obok).

Co ciekawe jego znaczenie (i wykorzystanie) znacząco wzrosło dopiero w latach osiemdziesiątych XX wieku, z powodu zmniejszonej podaży oleju wielorybiego (zakaz połowu wielorybów). Jojoba ma skład bardzo podobny do spermacetu występującego w głowie kaszalotów, a na dodatek jest pochodzenia roślinnegoUśmiech
Dla nas istotne jest to, że jojoba ma skład bardzo zbliżony do ludzkiego sebum , dzięki temu nie powoduje zapychania porów oraz pomaga regulować pracę gruczołów łojowych.

Zgodnie z informacjami podanymi przez Columbus Vegetable Oils, jojoba :

  • wosk ciekły, bezwonny, o lekkiej, nie tłustej konsystencji, świetnie się wchłania,
  • zmniejsza pory i poprawia nawilżenie skóry,
  • nadaje się do każdego rodzaju skóry,
  • doskonale zmiękcza naskórek,
  • powoduje zmniejszanie głębokich zmarszczek,
  • poprawia elastyczność,
  • wygładza i bez wrażenia tłustości tworzy warstwę ochronną, zapobiegającą utracie wody z głębiej położonych warstw naskórka
Szczególnie polecany do pielęgnacji:
  • skóry dojrzałej,
  • suchej,
  • do włosów z łupieżem – może być wcierany zarówno w skórę jak i bezpośrednio we włosy,
  • zawiera kwas mirystynowy, który działa przeciwzapalnie,
  • skóry trądzikowej – pomaga oczyszczać pory,

Badania dermatologiczne
Badania wykonane przez Christensen’a i Packman’a wykazały, że jojoba zwiększa elastyczność naskórka o 45%, a efekt ten utrzymywał się przez co najmniej 8 godzin. Ponadto zmiękcza i wygładza naskórek z wyraźną redukcją zmarszczek.
Tylko u dwóch z 50 osób ze skórą alergiczną wystąpiła reakcja na wosk jojoba.
Z kolei badania prowadzone na Uniwersytetach w Michigan i w Port Elizabeth wykazały, że 5 rodzajów bakterii oraz grzyby powszechnie występujące na skórze ginęły po aplikacji jojoba, a  naukowcy z Uniwersytetu w Ben Gurion (Izrael) stwierdzili, że jojoba łagodzi symptomy łuszczycy.

Jak wynika z powyższego wosk jojoba poza własnościami pielęgnacyjnymi wykazuje także działanie lecznicze.

Tyle tytułem wstępu Uśmiech

Sami przyznacie, że jojoba ma mnóstwo zalet. Niestety ma także wadę, którą jest bardzo wysoka cena. W naszych realiach jest to niewątpliwie bardzo ekskluzywny dodatek do kosmetyków. Oczywiście, jeżeli nie chcemy się ograniczyć wyłącznie do zabiegu marketingowego (kropelka na cysternę bazyPuszcza oczko) to trzeba się zastanowić jak najefektywniej go wykorzystać.

W mydłach przetłuszczonych część tłuszczy (i wosków) nie ulega zmydleniu i jako tzw. przetłuszczenie pozostaje wymieszana z prawdziwym mydłem i gliceryną.
Byłoby dobrze, żeby tłuszczem dającym przetłuszczenie był składnik bazy tłuszczowej o najlepszych własnościach pielęgnacyjnych, na przykład masło shea, olej ze słodkich migdałów czy właśnie jojoba. W tym celu, niektórzy mydlarze robiący mydła metodą „na zimno”, dodają te najcenniejsze składniki na koniec mieszania emulsji, tuż przed wylaniem jej do formy.

Niestety jak to wykazał w swoich badaniach Kevin M.Dunn kolejność zmydlania zależy głównie od składu tłuszczu, a nie od tego kiedy zostanie dodany do emulsji.  W dodatku, w odróżnieniu od samego jojoba, mydło z niego zrobione nie ma nadzwyczajnych własności – nie pieni się i nie ma znaczącego działania pielęgnacyjnego.

Po zastanowieniu znalazłam rozwiązanie tego problemu   Zmieniłam metodę robienia mydła : zamiast ‘zmydlania na zimno’ zastosowałam „zmydlanie na gorąco” – ogólny opis możecie znaleźć w tym artykule. 

Jojoba jest dodawany do mydła już po zakończeniu zmydlania, gdy cały wodorotlenek jest związany co potwierdzam testem z fenoloftaleiną. Dzięki temu rozwiązaniu mogę Was z całym przekonaniem zapewnić , że w mydłach, które chcę Wam przedstawić przetłuszczenie stanowi wosk jojoba.
Narazie w sklepiku pojawiają się nowe wersje mydeł z dziką różą oraz z kozim mlekiem. Wkrótce dołączą następne (mam nadzieję Puszcza oczko)

z pozdrowieniami, Wasz Admin

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież