Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Czerwony olej palmowy

Elaeis Guineensis  Oil - ceniony jako składnik diety i  kosmetyk w krajach naturalnego występowania (największe  plantacje są w Malezji).

Zawiera bardzo dużo alfa- i betakarotenów, składników nadających pomarańczowy lub czerwony kolor marchwi, pomidorom i czerwonej papryce. Specyficzny kolor oleju (a także i mydła) pochodzi właśnie od karotenu, którego olej zawiera 10 krotnie więcej niż marchewka i aż 30 razy więcej niż pomidory. W efekcie olej zawiera wyjątkowo dużo naturalnej prowitaminy A (wspomniany betakaroten), a poza tym witaminy B i likopenu. Wszystkie te związki są bardzo silnymi antyoksydantami.

Badania kliniczne wykazały szerokie możliwości jego zastosowania:

  • Jako doskonałe źródło witaminy E powoduje szybsze gojenie się skóry, zapobiegając tym samym powstawaniu blizn - także potrądzikowych.
  • Olej może być z powodzeniem używany przy schorzeniach skórnych, takich jak egzema, dermatozy czy łuszczyca.
  • Wysoka zawartość witaminy A czyni z oleju palmowego doskonały produkt odmładzający, przywracający zdrowy wygląd skórze suchej oraz z uszkodzeniami posłonecznymi.
  • Używany jako dodatek do oleju do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej, dojrzałej, pękającej skórze.
  • Jego dodatek nadaje kosmetykom złociste zabarwienie oraz pozostawia skórę bardziej miękką i lepiej nawilżoną. Może być używany jako naturalny dodatek koloryzujący, np. w balsamach do ust.
  • Olej działa przeciwzapalnie, odżywczo, przeciw-obrzękowo, łagodząco, oczyszczająco, przyśpiesza regenerację tkanek.
  • Ze względu na wysoką cenę jest dodawany  do kosmetyków wysokiej jakości.
Sporo czerwonego  oleju  palmowego dodajemy do :
  1. balsam złocisty,
  2. balsam do ust TULi złocisty
Od pewnego czasu olej palmowy wzbudza sporo kontrowersji z powodu wielkich plantacji palmy olejowej w Malezji. 
Być może zainteresuje Was fakt, że  pierwotnie palma olejowa (elaeis guineensis)  pochodzi z tropikalnych rejonów Afryki, gdzie nadal rośnie dziko i od 5000 lat jest tam tłuszczem tradycyjnie wykorzystywanym w gospodarstwach domowych.
Na początku XX wieku palma olejowa została przeniesiona do południowo wschodniej Azji i aktualnie światowym liderem w produkcji oleju palmowego jest właśnie Malezja. 

Niestety w Azji jest uprawiana na ogromnych plantacjach, na potrzeby których likwidowane są lasy tropikalne stanowiące habitaty rzadkich gatunków (np. orangutany).

Niektórzy mydlarze apelują aby na znak protestu bojkotować olej palmowy, przynajmniej ten  produkowany przez koncerny w Malezji i Indonezji. 
Każdy rodzaj protestu ma znaczenie, ale dobrze jest mieć świadomość, że ponad 70% produkcji zużywa przemysł spożywczy.  
 
z pozdrowieniami Admin Uśmiech

na podstawie :
www.tropicaltraditions.com/red_palm_oil.htm    
ecospa.pl
www.zrobsobiekrem.pl

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież