Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

W związku z uzupełnieniem oferty sklepiku o mydło kokosowe, zrobione wyłącznie z oleju kokosowego (i oczywiście wodorotlenku),  załączam kilka informacji o własnościach tegoż oleju. 

Olej kokosowy jest uzyskiwany z kopry (miąższu) owoców palmy kokosowej. Jest olejem nieschnącym - nie podlega utlenianiu i dzięki temu nie tworzy na powierzchni twardej, przejrzystej i elastycznej błony.
O znaczeniu palmy kokosowej może świadczyć fakt, że jej nazwa w sanskrycie to kalpa vriksha, co tłumaczy się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia". Rzeczywiście, lista zastosowań poszczególnych jej części (od młodych listków, owoców, aż po korzenie) jest imponująca. Nas interesuje olej uzyskiwany z kopry – suszonej, stałej części nasienia.

Olej kokosowy zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe (90%), a tym co go czyni szczególnie ważnym dla kosmetyki jest wyjątkowo wysoka zawartość kwasu laurynowego (44-55% - najwięcej ze wszystkich olejów naturalnych). Ciekawostką jest, że kwas laurynowy występuje także w ludzkim mleku - stanowi ok. 6% tłuszczu. Stwierdzono, że kwas laurynowy wspomaga układ immunologiczny wykazując działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyspetyczne. Własności te predysponują naturalny olej kokosowy do pielęgnacji cery trądzikowej i łojotokowej [1].

kokosowyMożna wyróżnić 3 główne wskazania dla użycia oleju kokosowego :

1.  leczenie trądziku(acne vulgaris i inne choroby powiązane z bakterią Propionibacterium acnes) – badania przeprowadzone na University of California w San Diego [1] sugerują, że przeciwbakteryjne własności kwasu laurynowego mogą być użyteczne w ich leczeniu : cyt.

„dla zwalczania trądziku stosowano przez kilka dekad substancje przeciwbakteryjne i antybiotyki nanoszone na skórę. Nadal są często przepisywane pacjentom. Jedną z najczęściej stosowanych substancji likwidujących bakterie Propionibacterium acnes u pacjentów z trądzikiem był BPO – nadtlenek benzoilu. Jak stwierdzono często wywoływał  efekty uboczne, takie jak rumień, złuszczanie, pieczenie i czerwone otoczki wokół miejsc zapalnych. Dla kontrastu, kwas laurynowy (LA), jeden z typowych wolnych kwasów tłuszczowych występujących w ludzkim sebum, wykazuje silniejsze działanie antymikrobiologiczne niż BPO, a w dodatku nie jest toksyczny...”

Kwas laurynowy słabo rozpuszcza się w wodzie co sprawia, że trudno nadać mu postać żelu lub kremu – najbardziej typowych do aplikowania na skórę. Ewentualne rozpuszczalniki są toksyczne i mogą wywoływać podrażnienie. Autorzy opracowania podnoszą możliwość stosowania soli sodowej kwasu laurynowego (mydło!) jako doskonale rozpuszczalnej w wodzie, ale nie są pewni czy w tej postaci zachowałby on własności antymikrobiologiczne. Nie badali tego tematu, a zajęli się liposomami, które napakowane kwasem laurynowym spełniałyby rolę jego nośników.

W przetłuszczonym mydle kokosowym poza zmydlonym olejem laurynowym znajduje się także sporo wolnego, niezmydlonego oleju, który w dodatku świetnie rozprowadza się po skórze podczas mycia – łatwiej niż żel czy krem. 

2.  pielęgnacja suchych, zniszczonych, wypadających włosów - kwas laurynowy wykazuje wysokie powinowactwo wobec proteinowych struktur włosa. Dodatkowo,  dzięki niskiej masie cząsteczkowej i prostej, liniowej budowie łatwo wnika głęboko i wbudowuje się w strukturę włosów, powodując w efekcie ich intensywną regenerację, wzrost nawilżenia i elastyczności. W wyniku wygładzenia powierzchni włosów zmniejsza się tarcie przy czesaniu. Chroni to włosy przed postępującymi uszkodzeniami łusek i nie dopuszcza do rozdwajania końcówek.
W materiale [2] omówiono badania naukowe, w których porównywano zdolność do ochrony włosów przed uszkodzeniami olejów : mineralnego, słonecznikowego i kokosowego. W badaniu uwzględniono olej mineralny, ponieważ jest w Indiach powszechnie stosowany w środkach do pielęgnacji włosów, jest tańszy niż oleje roślinne i nie jest tłusty. Olej słonecznikowy jest także powszechnie stosowany  do pielęgnacji włosów ponieważ jest bezwonny i pozostaje płynny w temperaturze pokojowej.
Badania prowadzono dla różnych rodzajów włosów,  stosując testowane substancje przed i po myciu włosów zarówno zdrowych jak i zniszczonych.

Wyniki badań wykazały, że jedynie olej kokosowy chronił włosy przed utratą protein. Nie stwierdzono żadnego działania ochronnego zarówno przez olej słonecznikowy, jak i olej mineralny. Różnica działania może być spowodowana odmiennym  składem porównywanych olejów. Olej mineralny jako węglowodór, nie wykazuje powinowactwa do protein włosa i nie może przeniknąć do jego struktury. Co do oleju słonecznikowego, to wprawdzie zawiera głównie trójglicerydy kwasu linolowego, ale jego struktura nie jest liniowa i nie może łatwo przenikać  do włosów jak ma to miejsce z olejem kokosowym.

Olej kokosowy nałożony w formie odżywki przed umyciem głowy chroni włosy przed działaniem detergentów  w środkach  myjących.

3.  pielęgnacja bardzo suchej, pękającej, jak również dojrzałej czy  uszkodzonej przez słońce skóry. Olej kokosowy zmiękcza naskórek, świetnie się wchłania, a ze względu na stosunkowo wysoką temperaturę topnienia doskonale rozprowadza na skórze i włosach.

Informacje zebrał : Wasz Admin Uśmiech


  1. Antimicrobial Property of Lauric Acid Against Propionibacterium Acnes: Its Therapeutic Potential for Inflammatory Acne Vulgaris. J Invest Dermatol. 2009 Apr 23.
  2. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. J Cosmet Sci. 2003 Mar-Apr;54(2):175-92.
  3. www.biochemiaurody.com
  4. mazidla.com

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież